pondělí 19. listopadu 2012

Barevná komunikace - naprogramované bakterie.

Elektroinženýr Ron Weiss společně s kolegy z Princeton University a spolupracovníky z California Institute of Technology pomocí předem zkonstruovaného cyklického fragmentu DNK geneticky naprogramovali bakterie. Naučili je komunikovat mezi sebou řečí barevných světelných signálů. Jedná se o bakterie E.coli, které vyzařují zelené nebo červené fluorescenční světlo a jsou nuceny změnit barvu ze zelené na červenou nebo obráceně v závislosti na tom, jak jsou zbarvené sousední bakterie. Informace o zbarvení je přenášena chemickým signálem z bakterie na bakterii. Toto se ukázalo jako dostačující k dosažení i složitých obrazců - každá bakterie představuje jeden pixel.
Při jednom z pokusů se podařilo na Petriho misce z bakterií vytvořit terč - zelený kruh uvnitř červeného. Podobná reakce na takovéto nebo i jiné vstupní signály pomohou vytvořit nové - biologické snímače, signalizujících přítomnost nebezpečných mikroorganismů nebo chemikálií
Takovéto geneticky upravené bakterie mohou být základním prvkem k vytvoření biologických počítačů. Weissův tým bude i na tomto problému pracovat. Zatím ukázali, že z jejich bakterií lze sestavovat i logické obvody a pomocí upravených E.coli lze provádět jednoduché matematické algoritmy. Takovýto počítač nebude možné využívat pro nějaké náročné výpočty, ale chytré mikroorganismy mohou být užitečné k usměrňování obnovení rozrušených tkání a všude tam, kde není možné použít normální chirurgii.
Weiss je neustále přesvědčen, že k tomu aby naučili bakterie vniknout do těl různých organismů a odsud pak podávat informace, budou potřebovat už jen pár let výzkumů.




Žádné komentáře:

Okomentovat