středa 7. listopadu 2012

Beznadějná cesta: Internetová kytara

Na první pohled normální elektrická kytara. Na první pohled, na druhý – čili když ji otočíte, už ne. Vznikla ve spolupráci Intelu s výrobcem kytar firmou Fender. V roce 2005 byl vytvořen prototyp.
Čím je tako kytara zajímavá? Je v ní zabudovaný přenosný počítač, který se může bezdrátově připojit k Internetu. Kytara má oficiální jméno Intel Concept Telecaster Guitar, ale říká se jí také "Intelecaster" a "Surf Guitar".
Tělo kytary v sobě skrývá technologii Intel Centrino. Počítač je zasazen do zadní části instrumentu a skoro celou zadní desku kytary tvoří tablet PC. Předek kytary vypadá zcela běžně. Počítač v kytaře využívá mobilní technologie a hráč si může přímo z Internetu on-line stáhnout kytarové rify a celé je přehrávat, bez dotyku na struny a tím pádem i bez nutnosti učit se je. Pokud se opravdu chce stát virtuózem, může zde hledat jen inspiraci a akordy k písním. Hráč může své skladby, které právě hraje, posílat elektronickou poštou.
Zástupce Intelu Simon Shipley se pro CNN už v roce 2005 vyjádřil, že jejich nová kytara pomůže mladým muzikantům zapisovat a reprodukovat jejich skladby a hru. A nejen to, usnadní muzikantům a skladatelům distribuci své nabídky - mohou posílat ukázky své tvorby přímo přes Internet agentům, nakladatelstvím nebo přátelům a fanouškům aniž by museli své skladby nahrát ve studiu.
Zdálo se, že to bude pro muzikanty docela dobrá věc, ale vzhledem k opravdu vysoké ceně, nebyl o ni takový zájem, jak se předpokládalo. Ono muzikant potřebuje na hraní nástroj a ne počítač, který markýruje hraní. Pro ty co by chtěli oslnit holky jako hráč, ačkoli neznají ani akord, to byl drahý špás. Kytara se na trhu neujala a stala se jen kuriozitou pro sběratele.

ukázka práce s kytarou


Žádné komentáře:

Okomentovat