sobota 17. listopadu 2012

Být stále mlád

Všeobecně se myslí, že mozek se přestává vyvíjet koncem puberty. S touto informací se to má jako skoro se vším, co se všeobecně pouze myslí a nezkoumá. Je to klam. Lidský mozek se totiž vyvíjí až do 50 let.
Na tento fakt narazil při svých výzkumech už před lety americký neurofyziolog George Bartzokis. Zjistil, že jinak se chovají tzv. šedá a bílá hmota mozková. Šedá hmota (mozková kůra, kortex) má skutečně maximum své aktivity kolem 20 let, pak její vývoj slábne. Bílá hmota, která představuje to nejdůležitější - nervová spojení (synapse), se však vyvíjí ve frontálním a temporálním laloku až skoro do 50 let. A co potom? Co vyvolává stárnutí mozků?

Vědci Lékařského institutu v USA státě Utah zjistili, že za stárnutí našich mozků je "zodpovědná" chemická látka známá pod zkratkou GABA (kyselina gama-aminomáselná), která účinkuje jako jeden z nejrozšířenějších inhibičních neurotransmiterů v centrálním nervovém systému.
Pokusy na opicích, jejichž mozky jsou podobné těm našim, prozatím dokázaly, že pokud se v mozku sníží množství této látky, dochází ke stárnutí mozkových buněk a k opožďování se elektrických neuronových impulsů. Toto jsou symptomy značící ztrátu koncentrace vnímání a zapomnětlivost - čili stárnutí mozku.
V rámci pokusů byla starým opicím dána určitá dávka GABA. Látka jim byla přímo aplikována do neuronů. Po tomto (nechci ani přemýšlet, jaké pro ty opice ty pokusy jsou) se mozková činnost starých opic jevila prakticky k nerozeznání od mladých.
Jeden z vedoucích tohoto projektu doktor Bernard Agranoff k tomuto řekl, že tento objev zatím nepovede přímo k nějakému konkrétnímu léku, který by omladil lidský mozek, ale ukázal hlavní směr k jeho hledání.

Berte si tedy GABA, nebudete senilní? K lítosti mnoha lidí, tato látka takto neúčinkuje. Ono totiž orálně podávaná GABA jako potravní doplněk, napomáhá pouze ke stavům uvolnění a relaxace. Podle odborníků, vzhledem k jejím problémům při přechodu skrze hematoencefalickou bariéru, se nepředpokládá, že by tento způsob nějak zvyšoval hladinu GABA v mozku. A aplikovat to lidem, jako těm ubohým pokusným opicím, přímo do neuronů, není nejlepší cesta k omlazení. Navíc, ještě je zde jeden kardinální problém - mladý mozek v nemohoucím těle -jedna z nejhorších variant života. Já osobně znám několik hodně starých lidí a jejich mozky i bez pilulek jsou mladé a pálí jim to. Mozek je prý taky sval a musí se cvičit, pokud vám atrofují svaly, léky vám nepomohou, ale musíte se prostě hejbat.

Ještě na závěr pro úplnost informace pohled na tuto látku z učebnic:
GABA vzniká dekarboxylací kyseliny l-glutamové enzymem GAD (dekarboxyláza kys. glutamové) za přítomnosti vitaminu B6 jako kofaktoru a podílí se jak na presynaptickém tak na postsynaptickém útlumu. Receptory citlivé na GABA způsobují otevření iontového kanálu pro anionty chloru a tím snižují vzrušivost nervové buňky. Tento proces brání nadměrné vzrušivosti neuronů a přetížení systému. Její funkční oblastí jsou především Purkyňovy buňky, bazální ganglia a také interneurony obsažené v mozkové kůře, v současné době jsou známy 3 typy GABA receptorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat