sobota 10. listopadu 2012

Chytrej jak provaz

Velmi nenápadná, ale opravdu unikátní technologie.
Jedná se o "chytrý" provaz - Electronically Sensed Rope čili zkráceně E-Rope, který je dílem Kalifornské Squid Labs. Tuto firmu s poněkud neobvyklým názvem Laboratoře kalmara založilo pět absolventů Technického institutu v Massachusetts (MIT).
Elektroprovaz "cítí" na něm visící náklad a pokud se vyskytne nějaký problém - třeba ten nejčastější, že hmotnost nákladu je vyšší než on unese, nebo že je opotřebován - tak tuto informaci ihned signalizuje.
Chytré lano není pouhým okem k rozeznání od běžného "hloupého", ale upleteny jsou samozřejmě každé z jiného materiálu. Ono E-Rope obsahuje takzvané aktivní nitě (Active threads), které jsou spletené s polymerními vlákny a fungují zde jako vodič. Nacházejí se v jádru provazu a právě díky nim se z obyčejného lana stává inteligentní. Funguje to takto: když dochází k natahování provazu, mění se tím struktura jeho spletení a tím se vlastně změní odpor. Vodiči z aktivních nití ihned začnou proudit signály, které přicházejí do přenosného přijímače - Programmable Microcontroller, napojeného na lano, a který je schopný zpracovat 100 informací za sekundu. Takto, jednoduše popsáno, se zjistí jakou tahovou silou je provaz napínán.
Kontrolní přístroj elektrické lano monitoruje automaticky a je ho možné na něj napojit nejenom na koncích, ale kdekoli.
Vzhledem k tomu, že tvůrci E-Rope předpokládají jeho praktické použití ve vlhkém prostředí například horolezci, námořníky mají i jeho vodotěsnou verzi.
Technologie E-Rope se může využít i ve výrobě oděvů a zcela nečekaně i hudebních nástrojů.
V Squid Labs vytvořili instalaci "Lano a zvuk" ("Rope and Sound"), kterou zapůjčují do různých muzeí. Jedná se o kovovou konstrukci propletenou provazy, za které návštěvník, pokud chce vidět chytré lano v akci, musí zatahat. Podle toho, jakou silou tahá, slyší patřičný zvuk a na monitoru vidí grafické zobrazení svého tahu. Touto instalací chtějí představit svoji práci a možnosti Electronically Sensed Rope. Dobrý nápad, jak zajistit, aby si jejich nenápadné technologie lidi všimli.



http://www.squid-labs.com/projects/tensegrity/index.html

Žádné komentáře:

Okomentovat