čtvrtek 8. listopadu 2012

mnohonohý sportovec


Jmenuje se Atlet, přesněji "A T H L E T E" - All-Terrain, Hex-Legged Extra-Terrestrial Explorer - terénní šestinohý mimozemský výzkumník. Je terénním vozidlem i robotem, mobilní základnou, zásobovačem pohonnými hmotami, geologem…jelikož je pořád ve vývoji, jeho funkce se budou ještě rozšiřovat.
Robot - vozítko je dílem výzkumníků z Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology. Takovýto robot je velmi složité zařízení, na jehož vytvoření je zapotřebí spolupráce řady odborníků čili s JPL spolupracují i inženýři a specialisté z NASA a Stanford University a dále i z firmy Boeing. Jedním z jeho hlavních tvůrců je Brian Wilcox.
Atlet je originální ve dvou věcech - svojí opravdu obří velikostí a schopností pohybovat se buďto jízdou na šesti kolech nebo po jejich zafixování, chůzí jako pavouk, ovšem na rozdíl od něj má o jeden pár nohou méně. Každá z jeho nohou má šest stupňů volnosti - takže se zároveň může stát velmi šikovným manipulátorem. Kola se mohou otáčet na všechny strany a každé má svůj vlastní nezávislý pohon.
Atlet má tvar šestiúhelníku o úhlopříčce 4 metry, dosahuje rychlosti až 10Km/h , zdolává převýšení do 50 stupňů na skalním podloží a do 25 stupňů v písčitém terénu.V budoucnosti by se tento robot měl naučit i lézt po vysokých skalách za pomocí lana a kotev.
Atlet jsou vlastně jen chytré nohy zavěšené na rámu a vědci je chtějí učinit ještě chytřejšími, aby reagovaly na hlasové povely a na gesta. K čemu toto všechno? Na tomto "podvozku" podle tvůrců půjde vystavět cokoli, například vrtná věž, obytný domek, výzkumná stanice, cisterny, zásobovací stanice… Rovněž lze smontovat několik těchto šestiúhelníkových robotů dohromady a vytvořit velkou chodící základnu. Jednotlivý robot na sobě unese zátěž až 450 kilogramů, což je také u takovýchto robotů výjimečné.
Na Měsíci se na "hřbetě" těchto inteligentních nosičů vytvoří, kromě laboratoří i oddychové místnosti pro kosmonauty, kteří jinak budou pracovat ve skafandrech společně s Atletem. Ovšem kosmonaut není robot a potřebuje si odpočinout a posléze se i dopravit na základnu a na to vše bude mít Atleta - bude jeho koněm, stanem i výzkumným kolegou.
Životnost tohoto robota pracujícího na Měsíci se předpokládá na deset let.
Svoji praktičnost dokáže robot i při cestě na Měsíc, protože tyto nohy jsou opatřeny klouby a jsou opravdu velice pohyblivé, půjdou složit dovnitř onoho šestihranu, který je vzájemně spojuje a jednotlivě roboty se skládají na sebe, jako například ony známé umělohmotné zahradní židličky.





Žádné komentáře:

Okomentovat