úterý 6. listopadu 2012

o humánních bombách

Ano,skutečně - humánní bomby, nejedná se o nějaký zvrhlý vědecký experiment, či eufemismus používaný vojáky, ale o výzkum kazetových nanobomb, které budou trhat rakovinné buňky přímo uvnitř pacientova těla.
Tato bomba - jak to u některých vynálezů a objevů bývá, vznikla zcela náhodou. Vědci z University of Delaware pod vedením Balaji Panchapakesana se zabývali problémem, jak nemocným buňkám dodat léky pomocí uhlíkových nanotrubiček (jelikož jsou mnohem menší než buňka mohou jí "píchnoutinjekci"). Během pokusů ovšem přišli na to, že pokud nahřejí svazek uhlíkových nanotrubiček pomocí slabého laserového paprsku, vyvolá to v nanoměřítcích explozi podobnou té v kazetových bombách. Ozářením pouze jedné nanotrubičky k výbuchu nedojde - záření se volně rozptýlí,reakce nastane až při přítomnosti dalších - naruší se tak předávání tepla. Jedna trubička otřese druhou a iniciuje výbuchy ostatních. Vědci se přesvědčili, že efekt laserového zažehnutí a následné řetězové exploze u nanotrubiček, funguje nejenom na vzduchu, ale i v roztoku vody, fosfátu a soli - tedy i v živém organismu. V živé tkáni je efekt z výbuchu dokonce mnohem výraznější než na vzduchu.

Odborníci jistě namítají, že výbuchy uhlíkových nanotrubiček nejsou nic nového a neznámého a mají pravdu. Zásluha vědeckého týmu z University of Delaware tkví v tom, že nyní je možné tyto výbuchy cíleně řídit - čili odstraňovat přímo konkrétní buňky v živé tkáni. Profesor Balaji Panchapakesan k tomu říká:.. "Nanotrubičky se změní v nanobomby,které zničí rakovinné buňky, ale ani trošku nepoškodí ty zdravé. Tyto bomby působí selektivně a lokalizovaně. Pacient při nanovýbuchu maximálně pocítíbolest, kterou lze přirovnat k píchnutí tenkou jehlou." Jedná se o velice nadějný prostředek léčby rakoviny, je netoxický, bezpečný, selektivní a může se dobře kombinovat s existujícími technologiemi - mikrochirurgií. Nanobomba bude tedy mít mnoho předností oproti chirurgické léčbě, která nejde navíc použít na všechny druhy rakoviny a i oproti chemoterapii a ozařování, které zabíjí jak rakovinné, tak i živé buňky. Ovšem její vývoj je teprve na začátku, než se této léčby pacienti dočkají na vědce čeká mnoho let pokusů v laboratoři a pak následných klinických zkoušek.

Žádné komentáře:

Okomentovat