pátek 23. listopadu 2012

Smradem či vůní za bezpečnější řízení aut.

Psům je prý jedno jestli cítí vůni nebo smrad, vše je pro ně pouhá čichová informace - tvrdí odborná literatura. No nevím, zdá se mi, že pes velice rozlišuje co mu voní - jako třeba syrečky nebo smrdí - jako třeba příliš navoněná dáma. Člověk má ve vůních či smradech celkem jasno, i když výjimky se vždy najdou. Na základě touhy po pěkných čichových vjemech prosperují voňavkářské firmy a výrobci osvěžovačů vzduchu pro domácnosti, kanceláře i automobily. Zřejmě každý řidič zná ony voňavé stromečky, které se věší na vnitřní zrcátko. Ovšem stromečky jsou osvěžovačský pravěk, teď jsou dokonalejší a vůni lépe vydávající osvěžovače vzduchu. Jak je krásné synteticky provoněné auto - astmatik to jistě ocení. Tyto vůně nemusí být nebezpečné jen pro lidi s dýchacími problémy, ony mohou "pěkně zavařit" každému člověku.

Některé vůně jsou vážným faktorem, který přispívá k autonehodě. O tomto závěru nového výzkumu specialistů firmy RAC Foundation informovala už dávno i BBC News.

Sue Nicholson z RAC Foundation se věnuje výzkumu nakolik informace postupující z nosních receptorů do mozku ovlivňuje činnost řidičů - nakolik je mozek zaměstnán čichovým vjemem.
Heřmánková vůně, jasmínová, levandulová příliš oslabují další vnímaní řidiče - ten se věnuje registraci vůně a tím vznikne zvýšené nebezpečí havárie. Negativní vůní pro řidiče je také čerstvě posekaná tráva nebo těžké dámské voňavky - ty v mozku vyvolávají spíše erotické představy, než by řidiče donutily zkoncentrovat se na jízdu.

Je celá řada různých zápachů, které uvnitř automobilu mohou řidičům ještě znásobovat jejich stres za volantem, díky tomu ještě více překračují rychlost, a tak mohou přivodit neštěstí.

Na rozdíl od špatných vůní existují podle výzkumníků i ty dobré, které naopak pomáhají řidičům zkoncentrovat se na jízdu a pohotověji reagovat na krizové situace na silnici.

Vůně s dobrým vlivem na zlepšení vnímání při řízení jsou citron a kafe, mořský vzduch a také "vůně" úplně nového auta.

Při starších výzkumech vlivu vůní na koncentraci člověka se ještě přišlo na to, že kladný vliv má vůně skořice. Osvěžovač vzduchu vydávající vůni máty perné sice podle vědců nezlepšuje koncentraci, ale má pro bezpečnou jízdu také dobrou vlastnost - vůně máty totiž uklidňuje a otupuje agresivitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat