pátek 9. listopadu 2012

Svině jedna!

Každoroční povodně neustále přinášejí problém následného vysoušení nejen domů, ale i zahrad, polí. Stojatá voda a rozbahněné plochy znehodnotí půdu na dlouhou dobu.

S robotem, který si poradí například s úplně zatopeným skleníkem přišla na trh německá firma Thermo-systém sídlící nedaleko Stuttgartu. Jeho vývoj probíhá už od roku 1997 ve spolupráci s Universität Hohenheim. V Německu se tento přístroj oficiálně jmenuje Elektrische Schwein a v Anglii Electric Mole. V novinách jej nazývají "Broukem" Volkswagenem bez střechy. Brouk, krtek nebo prase hlavní je, co všechno umí.
Autonomní robot zvládne až 35 centimetrů hluboké bahno. Nepotřebuje žádného operátora, sám se pomocí ultrazvukových senzorů orientuje v prostoru. Po bahně se pohybuje rychlostí jednoho metru za sekundu a při tom míchá, obrací, přeorává, kypří, provětrává prostě dělá vše, aby plochu vysušil a předešlo se tak jejímu hnití.
Proces odvodňování, který provádí je šetrný k životnímu prostředí. Během vysoušení tento robot bahno totiž i čistí - zbavuje ho bakterií, škodlivých látek a také nepříjemného zápachu. Po takovéto úpravě je odpad možné bezpečně spálit aniž by při spalování vznikaly nějaké škodliviny a nebo je také možné použít ho jako hnojivo. Nasazení robota do terénu je omezeno tím, že nemá svůj vlastní motor, ale elektřinou je napájen pomocí kabelů.
O tyto "broučky" projevují stále větší zájem klienti po celém světě, firma už je prodala do Německa, Francie, Rakouska, Brazílie, Austrálie a další země, postupně jak se o přístroji dozvídají, projevují o něj zájem - například USA, Čína a Indie, i když se v žádném případě nejedná o lacinou věc. Malá verze stojí od 180 000 dolarů a velká, která ovšem, jak výrobci říkají, je schopná postupně vysušit plochu rovnající se městu o 300tisících obyvatel, stojí kolem 1,8 miliónů dolarů. Zbavení bahna jedné tuny vody stojí v Německu 75-100euro, přitom bahno je tvořeno z 90 -95% vodou. Jenže, kdo je nucen čichat po celý den hnilobný bahenní puch třeba ze své zahrady, rád si Elektrické prasátko zapůjčí.
Šéf a zakladatel firmy Tilo Conrad se z prodejních úspěchů raduje s hrdě prohlašuje " … my rosteme každým rokem." Tušil tento úspěch, když před mnoha lety, jako student se dvěma dalšími kolegy postavil prvního Elektrického čuníka přímo v garáži svého otce? Možná ano, přeci tolik zajímavých projektů vznikalo nejdříve v garáži.

http://www.thermo-system.com/

http://presseservice.region-stuttgart.de/detail/247552

Žádné komentáře:

Okomentovat