středa 5. prosince 2012

Člověk jako stavebnice II.

Třetí zuby.
Kromě protéz končetin a prstů znali už lidé ve starověku i náhradní zuby - vynález můstku je připsán Etruskům a konkrétní nález můstku pochází z let kolem 950 př.n.l. – jednalo se o řezáky nahrazené telecími zuby, fixované zlatými pásky k sousedním zubům. Ve středověku se takovými náhradními zuby "zdobili" hlavně králové a šlechtici. Protézy byly opravdovými uměleckými díly, ovšem po hygienické stránce zcela nevyhovující. Zhotovovaly se totiž z kostí, slonoviny, dřeva a i alergii vyvolávajících kovů. Změna v zubní protetice nastává v 18. století v roce 1728 Pierre Fouchard popisuje, jak vyrábět zubní náhrady a v roce 1756 Phillipp Pfaff ve své práci dává návod k pořízení otisku pacientovy čelisti pomocí pečetního vosku a k následnému odlití modelu ze sádry. V roce 1791 získal pařížský dentista Nicolas Dubois de Chérmant patent na porcelánové zuby. V 19. století byla zahájena sériová výroba porcelánových protéz. Od 60. let 20. století se začínají vyvíjet keramické a kovokeramické protézy a počátkem 70. let je možné vypadlé zuby nahradit implantáty. Tato operace se rok od roku stává rychlejší i méně bolestnější. Do kostní hmoty dolní nebo horní čelisti je zasazen kovový implantát, který má tvar šroubku (někdy i destičky) a na něj je, přes tzv. pilíř, našroubována umělá korunka. Ovšem, ne všechny systémy implantátů se skládají z několika komponentů, které jsou mezi sebou spojeny závity, včetně korunky. Toto řešení sebou přináší určité technické i medicínské problémy (závit se může zlomit, do spojení komponentů mohou proniknout bakterie). Jinou metodou je spojení implantátu, vnořeného do čelisti, s pilířem studeným svárem - kov se nasune na kov tlakem a komponenty drží pohromadě díky tření. Tuto metodu používá Bicon Dental Implant Systém.
Téměř všechny implantáty jsou vyráběny z čistého titanu - ten je nejlépe přijímán lidským organismem.
Dobrá zpráva pro české pacienty zní, že tyto opravdu věčné zuby vyrábí na zcela špičkové světové úrovni i česká firma Lasak. Jen nevím, co vše hradí zdravotní pojišťovna - jedná se totiž o velmi drahý zubařský zákrok
A budoucnost? Do zubů se může umístit i nějaký ten miniaturní přístroj - už v roce 2004 britští inženýři ohlásili, že úspěšně pracují na mobilním telefonu umístěným v zubu jako plomba. Tato hitech zubní výplň obsahuje vibrační zařízení a přijímač vln, který předá impuls na "vibrační zvonek"a následně jsou vibrace přes čelistní kosti přenášeny do ucha. Zvuk přichází do zubu v podobě digitálního rádiového signálu. Konstruktéři doufají, že do tohoto zařízení zamontují i mikroprocesor a pak bude mobil na světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat