sobota 8. prosince 2012

Člověk jako stavebnice IV.

Kůže jako monitor
Pokud chceme hovořit o futuristické podobě kůže musíme zcela zákonitě hovořit o nanotechnologii.
Robert A. Freitas Jr. ve své knize Nanomedicine, Vol. I: Basic Capabilities (Landes Bioscience, 1999) popisuje vytvoření nanozařízení, které přímo na kůži člověka vytvoří malý display. Na něm se bude zobrazovat třeba stav orgánů ve vašem těle.
Abyste na kůži získaly monitor 6x5 cm bude zapotřebí si nechat na místo budoucí obrazovky vstříknout asi tři milióny nanorobotů nazvaných pixelbot o rozměru 200-300 mikronů. Pixelboti představuji generátory fotonů viditelného spektra. Předpokládá se, že zařízení vyzáří okolo 10% spotřebované energie. Freitas pixelboty přirovnává k věčnému tetování.
Kromě pixelbotů budou potřeba k zajištění funkcí monitoru ještě nanoroboty - vysílače informací, nanoroboty počítače a nanoroboty schraňující informace. Monitorek můžete mít třeba na hřbetní straně ruky.
Pixelboty budou jako zdroj energie používat oxid glukózy, kterého je v krvi člověka dostatek.
Před začátkem práce si budou udržovat nárazovou zásobu oxidu glukózy ve speciálních zásobárnách v pixelbotu. Tyto "sklady" představují 40% objemu nanorobota. Díky zásobám - tedy neustálému dobíjení, se display aktivuje do 1000 vteřin (za podmínky že bude pracovat jen 20% nanorobotů). Po aktivaci pixelboti začnou molekulárními třídícími rotory nasávat z krve svoji pohonnou láku. Tento proces může trvat cely den.
Možnosti takovéhoto nano podkožního zařízení jsou podle Freitase neomezené - videomobil, monitoring zdravotního stavu těla… určitě by mohlo sloužit i jako televizor, tablet PC…
Gina Miller (NanoGirl) - 3D výtvarnice tuto Freitasovu myšlenku kožního displeje rozpracovala v krátké animaci. V ní názorně ukazuje jakéže toto zařízení bude mít uplatnění.
Chcete vědět, jestli máte v těle správné množství minerálů? Ťuknete si prstem na hřbet ruky - vlastně na monitor, tímto poklepem jej aktivujete, objeví se menu a poklepáváním prstu se doklikáte k požadované informaci.
Optimisté takovéto zařízení už reálně vidí pod svojí kůží za deset let pesimisté za třicet. Jelikož nevíme, jak daleko jsou výzkumy nanotechnologií ve vojenských laboratořích, nelze se přiklonit ani k optimistů ani k pesimistům.
Nesmíme zapomenout, že ještě jeden světově uznávaný futurista si představuje kůži jako monitor - je jím Ian Pearson. 15.dubna 2003 vystavil na stránkách BTexact Technologies svoji prognózu nazvanou Technology getting under your skin - o tom, že se nám technologie dostanou pod kůži - a to myslel doslova.
V dnešní době je výzkum ohebných tenkých polymerních displejů tak daleko, že je možné předpokládat, že takový displej může být implantován pod kůži anebo, což by bylo možná lepší na kůži. Dále neustálá miniaturizace počítačů povede podle Pearsona k vytvoření Active skin - aktivní lidské kůže. K roku 2015 se podle futurologa podaří spojit aktivní kůži s nervovými zakončeními v té lidské opravdové. To pomůže zapisovat a reprodukovat hmatové pocity.
"Budoucnost je blíže než si myslíme, ale přesné odpovědi jaká bude, jsou možné jen na triviální otázky o ní. Aktivní kůže může naši budoucnost udělat zajímavou i napínavou," prohlašuje Pearson. Ovšem jako nejbližší realizovatelnou věc vidí pouze měnící se videotetování.

Žádné komentáře:

Okomentovat