středa 5. prosince 2012

Každý člověk má právo na soukromí

Philip R. Zimmermann
Tento sympatický člověk ani v době své největší mediální slávy nehovořil o svém dětství a rodině, ale výhradně jen o své práci. Phill jako tvůrce šifrovacího softwaru PGP (Pretty Good Privacy) ctí soukromí všech lidí, je tedy logické, že i to své. Na druhou stranu, možná by mohl být sdílnější, co o něm vlastně víme? Narodil se 12. února 1954 a jeho nejoblíbenější dětskou hrou bylo vytváření tajných plánků a šifer. V roce 1978 zakončil studium informatiky na Florida Atlantic University titulem bakalář - programátor. Podle svých kolegů byl introvert, který se společně s nimi účastnil protivojenských shromáždění, ale nevyhledával pitky. I přes tento, pro studentský život "velký handicap", byl prý respektovaný vůdčí typ. Až do června roku 1991, kdy světu představil volně šiřitelný program k šifrování e-mailů PGP, byl známý pouze u odborníků. Živil se totiž jako programátor se zaměřením na kryptografii a zabezpečení dat a jeho služeb využívaly prestižní firmy - namátkou Silicon Graphics, IBM, Sun Microsystems, Reuters … Dnes patří mezi 50 nejmocnějších lidí Internetu.
Je členem řady odborných asociací jako International Association of Cryptologic Research, Association for Computing Machinery... Je prezidentem aliance Open PGP, dále je například v radě manažerů Computer Professionals for Social Responsibility v poradním výboru organizací Anonymizer.com, Hush Communications a Qualys.
Zimmermannova práce byla patřičně oceněna - v roce 2001 ho zapsali do CRN Industry Hall of Fame a v roce 2003 se jeho jméno objevilo na Zdi slávy (Wall of Fame) v Heinz Nixdorf Museums Forum. InfoWorld ho v roce 2000 zařadil mezi 10 hlavních zlepšovatelů elektronického průmyslu, v 1999 dostal vyznamenání Louis Brandeis udělované Privacy International a další …
Kromě vymýšlení šifer a zdokonalování PGP je i vysokoškolským učitelem na Stanford Law School's konkrétněji - přednáší v Center for Internet and Society a založil dvě firmy - na začátku roku 1996 PGP Inc., kterou v prosinci 1997 prodal Network Associates Inc (NAI) a v roce 2002 PGP Corporation.

Co je PGP? V kostce řečeno: Jedná se o kombinovaný prolomení odolný šifrovací systém, který na první pohled vypadá jako program s veřejným šifrovacím klíčem, využívající asymetrického šifrování - to se ale používá pouze pro zakódování klíče symetrické šifry, kterou je následně zašifrována samotná zpráva. V dnešní době se PGP stal standardem pro šifrování a digitální podpisy elektronické pošty na Internetu.

Příběh PGP
"Dost možná, že pokud by tento člověk neexistoval, normální občané by neměli přístup k takto dešifrování odolné kryptografii," prohlásil o Zimmermannovi a jeho PGP jeden z nejvýznamnějších kryptografů naší doby Matt Blaze a určitě má pravdu. Phill přišel s tímto nápadem a na začátku vše psal a programoval sám. Také se samostatné rozhodl, že PGP dá zdarma k dispozici všem lidem na Internetu, kteří o program projeví zájem. Jako občanský aktivista a člověk bytostně ctící právo na soukromí ani nemohl jednat jinak, protože právě v roce 1991, kdy program dokončil, se v USA chystal zákon 226, který zakazoval zcela volné používání účinných šifrovacích prostředků. Hrozilo tedy, že jeho program bude postaven mimo zákon.
Nakonec to dopadlo tak, že ne program, ale on měl velké trable s americkými úřady - v únoru 1993 u něj zazvonili muži z Amerického celního úřadu a Phill byl obžalován z nezákonného exportu zbraní. Naštěstí si místní tisk moc dobře uvědomil, že když Zimmermann bude odsouzen vlastně za to, že vystavil svoji práci na Netu a dal ji tak zdarma k užívání, může dojít i na ně a svoboda slova se stane minulostí - takže se za něj novináři postavili a úřady v roce 1996 byly nuceny pod tlakem veřejného mínění zrušit jeho vyšetřování a nepodat obvinění.
Vše skončilo dobře i spor s kolegy s RSA, kteří ho chtěli zažalovat za neoprávněné použití jejich algoritmu. PGP se dostal mezi lidi na celém světě a začal se zdokonalovat. Zimmermannova role v projektu se měnila s versí 2 už mu pomáhali dobrovolníci a versi 2.2 psali jen dobrovolníci. On až do verse 2.6.2 plně kontroloval každý jednotlivý element programu a denně práci konzultoval s programátory. V lednu 1996 se někteří dobrovolní pomocníci stali zaměstnanci jeho firmy - konkrétně Hal Abelson, Hal Finney - který zde byl hlavní architekt kryptografie, Colin Plumb - ten napsal podstatnou část verse 5... a příběh pokračuje

Žádné komentáře:

Okomentovat