sobota 15. prosince 2012

Konec světa? Nebojte se, bude! část 3.

Zneužití mýtu
“Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam,” ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno, byla věta, kterou zakončoval své projevy v senátu Marcus Porcius Cato. Stařík nenáviděl Kartágo a snažil se každému vtlouct svoji nenávist do hlavy, tímto sloganem. Povedlo se mu to? Těžko říct, Řím Kartágo v lásce neměl, byl to jeho konkurent a jak víme skutečně ho zničil. Zlostný cenzor Cato se toho však nedožil, ale svojí jedovou kapkou jistě změnil myšlení mnoha lidí nebo aspoň jim v jejich svědomí ospravedlnil zmasakrování Kartága. Tak nějak se to má s každým sloganem vtloukaným lidem do hlav – vyvolá u nich strach, nenávist či touhu zakoupit nějakou věc. Je opravdu jedno co slogan propaguje či k čemu člověka nutí. Princip je stejný – oblbnout. Má se to tak i s koncem světa.
První francký dějepisec, biskup tourský Řehoř (573), byl hodně nedočkavý konce a své dějiny uvádí následujícně:"V okamžiku, kdy hodlám nastínit zápasy králů s nepřátelskými národy, pociťuji přání, vyložit svoji víru. Děs vzbuzený očekáváním blízkého konce světa vede mne k tomu, sebrati v kronikách počet let již minulých, aby se jasně vědělo, kolik jich již uplynulo od počátku světa..."

Téměř každá důležitá listina psaná před rokem 1000 začínala slovy: Termino mundi appropinquante - před blížícím se koncem světa. Jak optimistické a jak účinné. Vyvolávání strachu mělo za „následek“ mnoho darovacích smluv, ve kterých lidé odkazovali svůj majetek církvi. Pokaždé, když se v kalendáři objeví číslicově zvláštní datum vyvolává u některých lidí hrůzu a hned chytráci volají, že přichází konec světa.
Někteří učenci a představitelé církví ovšem nečekají na žádná taková data a sami si konec světa spočítají.
I v první staroslovanské legendě o sv. Václavu (sepsaná kolem roku 940) se připomíná, že proroctví Ježíše se naplňuje - „Bude zajisté v poslední dny, - a ty, jak se domníváme, jsou právě nyní - , povstane bratr proti bratru..."

Jakýsi mnich Druthmar z Corbie určil konec světa a zkázu Země na 25.3. roku 1000. Poustevník Bernard z Durynska lidem vtloukal do hlav konec světa už od roku 960. Ten konec měl přijít v den kdy se zvěstování panny Marie setká s Bílým pátkem, a to bylo v roce 992.

Zachovala se i kronika z roku 1000 napsaná mnichem Raulem Glaberem. Ta začíná slovy: „Brzy bude satan puštěn z pout, podle proroctví sv. Jana, až se naplní tisíc let. A o těch letech budeme mluviti."

Tűbingenský profesor matematiky Stöffler předpověděl dle přísné vědecké metody - astrometeorologie - potopu světa na konec února 1524. Omluvou mu budiž, že neměl počítač.

Počítač rovněž neměl zakladatel jehovistů Russell, a tak jako tutovku pro konec světa určil rok 1874, pak 1914. Nevyšlo nic, ale jehovisté, jak je jejich zvykem jsou nezdolní čili ani konec světa nevzdali. Dalším datem byl rok 1925, pak rok 1975… na nový termín členové této sekty stále čekají.

Vražedná sekta Óm šinrikjó si myslela, že jejich datum konce světa je to pravé - rok 1997. Nebylo ačkoliv se o to chtěli použitím plynu zasloužit.

O šílení kolem roku 2000 není snad ani nutné psát a nyní přichází další magické datum 21.12.2012. Samozřejmě jen pro ty co používají gregoriánský kalendář.

Žádné komentáře:

Okomentovat