neděle 16. prosince 2012

Konec světa? Nebojte se, bude! část 4.

21.12.2012
Už před rokem 2000 se jako další možné datum konce světa objevilo dnes aktuální 21.12.2012. Přišel s ním programátor, matematik a filosof Peter Meyer. Nechci být jízlivá a rejpavá ovšem pro doplnění obrazu o tomto člověku je nutné dodat, že dvojnásobný doktor, který své tituly získal na Monash University v Melbourne, je zároveň i experimentátor s psychotropními látkami a jeho vzor je Aldous Huxley.
Meyer se spojil s mystikem jménem Terence McKennu a společně ještě na začátku devadesátých let 20. století. vypočítali mystické datum, kdy vše skončí. A jak se pánové dobrali zmiňovaného data?
Terence je svérázný filosof a v amazonské džungli mezi několika psychedelickými šlehy mu bylo shůry sděleno, že odpovědi na budoucnost jsou zakódovány v čínské Knize proměn (I - Ťing). Terence přesvědčil Petera, aby společně vypracovali matematický algoritmus Timewave Zero. Tímto algoritmem převedli čínské hexagramy do matematických souvislostí. Vypracovali diagram a McKenna jej interpretuje následovně: Diagram ukazuje vzestupy a poklesy míry novosti, což znázorňuje míru komplexnosti a provázanosti všech dějů. Jeden jediný bod v celé časové křivce má nulovou hodnotu a odpovídá 21.12. 2012. Toto datum je koncem času. Tedy asi i datem konce světa - jen hodina chybí a také údaj, kdeže začne ten konec světa v Americe nebo Evropě?
Jak se začal objevovat datum jejich konce světa v souvislosti s mayským kalendářem i Meyer o něm začal hovořit.

Ani nevím kdy se poprvé začalo mediálně mluvit o konci světa v souvislosti s mayským kalendářem. Je to tak dva, tři roky? Prostě najednou byl bulvár a i ty jakoby serióznější noviny plné informací, že mayský kalendář, který začal který začal 11.8.3114 př.n.l. končí 21.12.2012 a když končí tento kalendář nadchází i konec světa. Celkem zvláštní logika dávat dohromady kalendář s koncem celého světa. Ten náš také končí každý rok 31.12. a v jiných kulturách to nikomu nenahání děs. Zrovna tak v Mexiku místní obyvatele neděsí, že kalendář jejich prapředků končí a nespojují si to tam s žádným apokalyptickým koncem. Naopak tamní obyvatelé s tímto datem očekávají zrození krásného lepšího světa aniž by ten co známe byl zatracen. Prostě jiný přístup k životu.

Konec se odsouvá
Jistě vás napadlo, jak to, že v exotické starém kalendáři bylo datum 21.12.2012? samozřejmě nebylo. Mayský kalendář byl velmi složitý, co měl dní, týdnů a i několik paralelních roků – ten světský a další náboženský. Ještě jedna zvláštnost ztěžovala určení data - každý historický den měl své jméno. Dnes by jsme na to měli počítač, který by hlídal co je právě za konkrétní den. Mayové měly tři ozubená do sebe zapadající kola – a jejich otáčením určovali, jaké je právě datum.
Vnější kolo označovalo 365 dní solárního kalendáře zvaného Haab a vnitřní kolo určovalo 260 dní posvátného roku - zvaného Tzolkin. Ten měl 13 měsíců o 20 dnech.
A jak z tohoto nepřehledného kalendáře vydolujeme nám gregoriánský kalendář používajícím známé dny a historická data? Mayský kalendář se na ten náš gregoriánský přepočítává korelací. Většinou je odborníky i laiky používána korelace GMT - podle autorů J. T. Goodmana, H. J. Martíneze a J. E. Thompsona. Podle ní se k mayským datům, která vyjadřující počet dnů od předem stanoveného prvního dne do dne datujícího určitou událost, připočítává koeficient 584 284 dnů. Mayské datum se tím převede na juliánské dny a z nich se podle tabulek určí příslušný den, měsíc i rok gregoriánského kalendáře.
Poněkud složité a navíc plné chyb. Tento GMT koeficient opravili čeští vědci bratři Böhmové.
Jejich korelační koeficient o hodnotě 622 261 dnů odpovídá astrono¬mickým jevům z Drážďanského kodexu i historickému vývoji mayské kul¬tury a je přesnější. Co to znamená? Výpočty dat podle těchto koeficientů se velmi liší a to o skoro 104 roky. Vyplývá z toho, že onen konec světa má tedy být až za těch 104 let. A to existují ještě další korelace a ty se liší až o 1000 let.
Jak vidíte není jednoduché přiřadit mayské dny těm naším a představa konce světa 21.12. 2012 je hloupý a i zlý výmysl, jako ostatně všechny vyhlášené konce světa. Ovšem nebojte se konec světa jednou opravdu bude, až vyhasne naše Slunce… o katastrofických scénářích, jako dopad asteroidu, třetí světová - nukleární válka, přistání zlých mimozemšťanů, se mi psát nechce.







2 komentáře:

  1. Míru novosti všech dějů jsem se rozhodl zvýšit tím, že v ono kritické datum otevřu zbrusu novou láhev whisky. Když nás takových bude víc, třeba to ten konec světa opravdu zažene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš dobrý nápad! A jakápak lahvinka to bude? Přemýšlím - dobrá je Irská a potom tady v jedné restauraci jsme měli Japonskou dvacetiletou a představ si ta se podává teplá a opravdu byla dobrá.

      Vymazat