pondělí 10. prosince 2012

Kráska v bílém a kultovní film



Narodila se v roce 1927, přesně 15. Září a zemřela 8.srpna v New Yorku. Jistě jste si spočítali, že ve velmi kmetském věku 96 let.
Fay Wray, herečka, která hrála v desítkách filmů, ale po vyslovení jejího jména si mnoho lidí vzpomene pouze na jeden jediný.
Ten osudový film, ve kterém hrála, a se kterým byla a bude navždycky spojována, ten film není film, ale FILM - je jím první King Kong z roku 1933. Sci-fi, horror, dobrodružný a… prostě je vším. Ano, samozřejmě, dnes se zdá směšný, zastaralý, ale jen zdá. Tenhle film i přes posměšky a pokročilý věk zůstává klasikou. Když z lesa vyjde ta obrovitá opice a zápasí s ještěrem Tyranosaurem Rexem, není na místě se smát, ale musíme obdivovat, jak tehdejší filmaři zvládli na svoji dobu náročné triky. Na jejich tvorbu použili nové metody - jako například přední a zadní projekci a natáčení po okénku. Ano, jasně vidíme ty trhavé pohyby, ale musíme si uvědomit, jak to viděli diváci v roce 1933. Určitě hrůzou ani nedýchali a seděli na sedadlech jako přibití.
Fay Wray zde zahrála onu krásnou a křehkou "nevěstu" King Konga Ann Darrow. Když si pustíme film pěkně v klidu, pak si teprve uvědomíme, že je to vlastně moc smutný a umělecky kvalitní příběh o nepochopení a samotě a Fay se rozhodně nemusela durdit, když ji ho každý novinář a fanoušek při setkáních připomínal. Ona si zlobila jen ze začátku, pak podle jejích slov z rozhovoru v roce 1963 si uvědomila, že King Kong se stal kultovním filmem, a že být hlavní hrdinkou v takovém filmu, je pro ni vlastně čest.
V roce 1988 ve své biografii napsala, že pokaždé, když vidí onu scénu, jak ji velký a smrtelně zraněný op "odkládá" na vrcholek mrakodrapu Empire State Building a jde ji bránit proti armádě, která tam je ale vyslaná proti němu, tak ji pokaždé silně tluče srdce.
Filmografie Fay se přerušila v roce 1942, když odešla z filmu do domácnosti a starala se o děti, ale v roce 1953 se vrátila a natočila ještě několik filmů - asi nejznámější je Gideon's Trumpet s Henry Fondou z roku 1979 (pro TV).

Obsazení King Konga
Fay Wray .... Ann Darrow
Robert Armstrong .... Carl Denham
Bruce Cabot .... 1st Mate John 'Jack' Driscoll
Frank Reicher .... Capt. Englehorn
Sam Hardy .... Charles Weston
Noble Johnson .... Native chief
Steve Clemente .... Witch king (as Steve Clemento)
James Flavin .... Second Mate Briggs
Režie … Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack











Žádné komentáře:

Okomentovat