úterý 15. ledna 2013

Když zrcadlo, tak pravdomluvné



Pohádkové bytosti - kouzelníci, zlé královny a mágové vlastnili zrcadla, se kterými se radili a ona jim odpovídala nebo alespoň ukazovala odpovědi na jejich vtíravé otázky. Rovněž v různých náboženstvích a jejich mýtech hraje zrcadlo významnou roli - třeba aztécký bůh "Tezcatlipoca - Kouřící zrcadlo" měl věštící zrcadlo z obsidiánu připevněné na noze. V šintoizmu se jedná o posvátný předmět a je i součástí japonských korunovačních klenotů.
V současnosti si ho všimli technici a vylepšují je tak, že i Tezcatlipoca by mrkal.
Pokud byste si je pověsili na zeď, jako první asi vaše hosty upoutá "věštecké" zrcadlo vyvinuté v technické laboratoři francouzské firmy Accenture. Věřte, skutečně vám předpoví budoucnost - tedy budoucnost vašeho obličeje. Jeho jasnozřivý pohled po technické stránce vypadá následovně:
Nejedná se o pouhé zrcadlo, ale je to celý systém, který se skládá z LCD monitoru, sítě kamer s vysokým rozlišením a výkonného počítače. Kamery jsou rozmístěny po celém domě a obraz snímají celý den. Veškerý obrazový materiál se předává do počítače, kde je zpracován speciálním programem, který umožňuje rozeznávat i grimasy a chování člověka, či identifikovat jednotlivce. Takto je utvořen obraz života obyvatel domu. Systém o nich a jejich zvycích ví vše. Dokonce se může i člověka zeptat, co například právě jí a pije. Proč toto všechno stroj mapuje a ukládá do své paměti? Odpověď je jasná - cílem všeho je člověku předpovědět, jak bude vypadat za rok, za dva, za dvacet… Dotyčný musí o tuto předpověď projevit aktivní zájem - a to tak, že přijde k zrcadlu, stiskne patřičný knoflík a na základě všech sebraných dat o jeho životě, mu stroj za okamžik v zrcadle ukáže, jak bude vypadat. Pro někoho to může být šok. Jenže on to nemá být strašák, ale varovný signál, aby člověk pokud nechce dopadnout, jak vidí, třeba změnil životosprávu nebo životní styl. Netroufám si odhadnout, kolik lidí si bude chtít tento systém koupit, ale na druhou stranu, můžete takto včas korigovat svoji budoucí vizáž.
V antice bylo zrcadlo atributem Venuše, těžko by asi marnivá bohyně zvolila právě tuto ukázku technické vyspělosti naší doby, ale vzhledem k tomu, že ráda chodila spoře oděná, možná by ji zaujalo zrcadlo MR 238 od firmy Oregon Scientific. To předpovídá, jaké bude počasí. Díky vnějším bezdrátovým senzorům s dosahem 30metrů změří teplotu a vlhkost vzduchu uvnitř místnosti i venku a z takto získaných dat odvodí svoji předpověď počasí na další den. Data se zobrazí přímo na zrcadle v jeho dolní části, zároveň s aktuální venkovní a vnitřní teplotou a vlhkostí. Dále vás ještě může vzbudit - je v něm i budík a kalendář.

2 komentáře:

  1. Zrcadlo mé nejmilejší, řekni, kdo je v zem zdejší, nejhezčí a nejkrásnější...ještě upozorňuji na zrcadlo Pýchy v Braunově zobrazení nectností v Kuksu. Prosím, nebudit!

    OdpovědětVymazat