středa 9. ledna 2013

Lidské rozhraní Jefa Raskina




9.března 1943 - 26.února 2005

Jef Raskin patřil obsáhlostí profesí, které vykonával, a také množstvím svých dovedností mezi renesanční lidi. Byl matematikem, leteckým modelářem, fotografem, výtvarníkem, hudebníkem, vysokoškolským profesorem, publicistou, tvůrcem návrhu počítačů a jejich GUI, i výrobcem prototypů počítačů…
Matematiku a filosofii vystudoval ve svém rodném městě New York (State University). V informatice se zdokonalil na Pennsylvania State University. Jeho zdejší disertační práce předznamenala jeho celoživotní zájem, kterým se zařadil mezi IT génie. Byla na téma GUI - grafické uživatelské rozhraní.

Ve svých 34 letech nastoupil do firmy Apple, jako její 31. zaměstnanec. Jeho úkolem mělo být vypracovat levný počítač, orientovaný na masový trh a s velmi lehkým ovládáním. Tak se v roce 1979 zrodil projekt Macintosh. Inspiraci k vytvoření jeho uživatelského grafického rozhraní našel Raskin u Xeroxu, který mu umožnil návštěvu svých vývojových laboratoří. Zde uviděl prototyp počítače Alto, ovládaného myší a dialogovými okny a hned mu bylo jasné, jakým směrem se má dát. Žádnou technickou dokumentaci sice nedostal, ale chytrému člověku stačí napovědět - v Apple vytvořil jednotlačítkovou myš a navrhl i GUI. Jenže práci na "jablku" Macintosh nedokončil, po neshodách s Jobsem raději v roce 1982 z firmy Apple odchází. Projekt, který v této firmě začal a dosti významnou měrou do něho přispěl svými nápady a prací, ale jeho odchodem neskončil, pracovala na něm i řada dalších lidí např. Burrell Smith - technik Macintoshe. 24. ledna 1984 se začal Apple Macintosh prodávat.

Raskin v této době rozhodně nehořekuje nad nevděčností světa, ale pracuje na zásadně novém systému SWYFT. Nejdříve to byla speciální karta, pak i celý počítač - laptop, který pracoval pouze s textem. Neměl dialogová okna, měl pouze textové prostředí, ve kterém byly dokumenty od sebe vzájemně odděleny speciálním symbolem - rozdělovačem. U SWYFTU nebyly kurzorové klávesy ani myš, tu on pokládal za neefektivní a nepohodlnou. Místo toho vypracoval nový mechanismus - speciální klávesnici a systém kláves LEAP (skok), kterou vše plně nahradil. Například listování v textu vypadalo následovně: vyťukal klíčové slovo například "lesy" a kursor skákal po textu "l" "le", "les" až našel slovo "lesy" (zrovna takto se hledá dnes ve FireFoxu). Aby klávesnice poznala, kdy se na ní píše a kdy jsou jejím prostřednictvím zadávány příkazy, bylo nutno stisknout příkazové klávesy. V roce 1984 na jeho výrobu a další vývoj založil firmu Information Appliance, poslední nejdokonalejší řada SWYFTů byla vyráběna od roku 1989.
Přepracovaný počítačový systém na bázi SWYFTu v roce 1987 prodal firmě CANON - je to známý CAT, opravdu ne o moc větší než kočka. Raskin si totiž myslel, že jeho malá firma by nestačila na výrobu a prodej tohoto, opět svým dialogovým rozhraním udivujícího, počítače. Ovšem lidé ještě nebyli na užívání tohoto přístroje připraveni a navíc, vedení Canonu ho po pár měsících prodeje dalo k ledu, takže obchodně propadl.

Od roku 1989 byl Jef Raskin nezávislým poradcem, k jeho klientům patřily firmy Xerox, IBM, Hewlett-Packard, Fujitsu, Ricoh…
Průběžně pracoval na svém dalším velkém projektu "THE" - The Humane Environment - celá koncepce THE byla poprvé představena až v knize The Human Interface, která vyšla v roce 2000 a stala se učebnicí GUI pro počítačové kursy téměř na celém světě. Jeho "vynálezy", jako techniky "dvojklik", click-and-drag, drag & drop používáme každý den, aniž to třeba víme.

Vytvořit jednoduché grafické rozhraní, přijatelné absolutně pro všechny uživatele na světě, to byl životní úkol Jefa Raskina, který už nesplní. Několik dní před svými 62 narozeninami zemřel na rakovinu slinivky břišní v Pacifice v Kalifornii mezi rodinou a přáteli.
Před smrtí reorganizoval projekt THE v Raskin Center for Humane Interface (RCHI) a zabýval se experimentální aplikací originálního textového editoru, který pojmenoval Archy.

Žádné komentáře:

Okomentovat