pátek 25. ledna 2013

Skutečně! Mluví…


Nesmělým lidem může k vyjádření jejich pocitů pomoci výtvarné dílo Alyce Santoro. Umělkyně totiž vyrábí "zvukové látky" - Sonic Fabric.
Obyčejné látky se tkají z lněných, bavlněných či jiných vláken, ona ty své vytváří rovněž z takovýchto vláken a ještě k tomu z magnetofonových pásků z audiokazet. Z této látky pak šije šaty, kabelky, deštníky… a všechny tyto oděvy a oděvní součásti díky vetkaným nahraným magnetickým páskům "mohou povídat" či něco zahrát - stačí po látce přejet "přehrávačem" - zařízením vytvořeným speciálně na čtení Sonic Fabric.
Speciální přehrávač je vytvořený z hlavy vymontované z obyčejného magnetofonu, která je propojena se zesilovačem a malým reproduktorem - to vše se vešlo do malého kapesního přístroje. Tím se přejíždí po hrací látce a co bylo na pásky zaznamenáno a zachovalo se, tak je slyšet. Kvalita zvuku není nejlepší a Alyce Santoro sama říká, že je slyšet spíše zvuková koláž, než nějaký konkrétní zvuk, ale k překvapení samotné autorky o její látku mají lidi zájem. Takže proč by nebylo možné nahrát vzkaz milované bytosti, nechat z něj udělat třeba šálu a pak tu šálu i s přehrávačem darovat a čekat jestli ve směsici zvuků zazní to správné vyznání lásky.
Zdá se vám to komplikované a s nejistým výsledkem? Pravděpodobnost, že by zazněla zřetelně slyšitelná slova a ve správném pořadí, není moc velká. Jenže ono je těžké někomu do očí říci,"mám tě rád", někdy neodhadnete reakci, ale představte si, že by si někdo skutečně dal práci s takto komplikovaným vyznáním citu… kdo by tomu odolal…

Žádné komentáře:

Okomentovat