pátek 22. března 2013

Ženy by opravdu měly milovat počítače



V IT se v současnosti pohybuje velice mnoho žen , ovšem výjimečných ženských osobností je zde velmi málo. Jednou z těch, o kterých stojí za to psát, je i kontroverzní Anita Borg.

Fakta:
Anita Borg Naffz se narodila 17.ledna 1949 v Chicagu a zemřela 6.dubna 2003 v Sonomě v Kalifornii na rakovinu mozku.
Vystudovala informatiku na Washingtonské universitě a v roce 1981 na New Yorské universitě obdržela titul "doktor počítačových věd".
Z universitního prostředí odchází do malé firmy Auragen Systems Corporation a později do firmy Nixdorf. Zabývá se programováním operačních systémů.
V roce 1986 přichází do Digital Equipment Corporation (DEC) - zde pracovala na vytvoření metod testování mikroprocesorů.
Poslední firmou, kde pracovala, byla Xerox, sem přešla v prosinci 1997.
Je známá jako zakladatelka několika organizací, prosazujících zájmy žen ve světě počítačů - jedná se hlavně o výhradně ženský mailing list Systers (Systems + Sisters), kde v podmínkách členství, je že nesmíte být muž - založený byl v 1987, a dále The Institute for Women and Technology, který založila v roce 1997 a stala se jeho prezidentkou.
V roce 1994 zorganizovala první z konferencí o ženách v IT - Grace Hopper Celebration of Women in Computing.

Ženská věda?
V šedesátých letech si Anita nasadila kulaté brýle Lennonky, oblékla odrané džíny a skoro doslova se prý vrhla na studium nejnovějších technologií. University otevíraly nové obory a i katedry a jedničkou se stala informatika. Na katedru informatiky Washingtonské university se přihlásila, snad tehdy jako jediná žena. V té době patřila k těm málo dámám zajímajících se o IT. Proč z počátku nebyl mezi ženami o tento obor zájem se mnozí odborníci dodnes přou - snad prý to bylo způsobeno hardwarem - čili velkými sálovými počítači a určitými obavami z tohoto prostředí i ze spolupracovníků. Udivené pohledy a jízlivé poznámky ze strany kolegů zpočátku udivily i Anitu, ale neodradily. Studium dokončila a zařadila se mezi uznávané odborníky. Ovšem zároveň se stala feministkou a její, ve faktech zde již zmiňované, projekty jsou poměrně kontroverzní, protože - copak skutečně existuje něco jako ženská a mužská věda? Věda je jedna, k čemu tedy organizace určené výhradně ženám ve vědě? A její představa, aby si zvlášť bádaly ženské a mužské vědecké týmy je šílená.
I jeden z jejích posledních feministických projektů je rovněž velmi diskutabilní - jedná se o 50/50 - chtěla, aby v roce 2020 ženy zabraly polovičku všech počítačových technologických pracovních pozic. Co když, ale prostě nebude tolik nadaných žen? Tuto otázku si zřejmě nepoložila.
Snahy někoho někam téměř direktivně zařadit jsou hloupost. Pravdou je, že počítače skutečně mohou změnit a mění budoucnost nejen lidstva, ale i všem ženám. Stroj je stroj, je mu jedno, kdo se kolem něj “točí”, a tak se kolem počítačů vytvořilo prostředí, kde jsou ženy brány jako skuteční rovnoprávní pracovní partneři neb zde je jedno, kdo jsi, ale zaleží jen na tom, co umíš a některé nadané ženy toho využily. Možnost pracovat s počítači je vázaná jen na schopnosti, ne pohlaví - z tohoto důvodu by ženy měly milovat počítač a snažit se pracovat v IT... ale je samozřejmé, že ne každá má na to programovat nebo vyvíjet nové konstrukční architektury PC, ale na to nemá samozřejmě ani každý muž.

Žádné komentáře:

Okomentovat