sobota 11. května 2013

Počítal Philip ovečky?


Ve světě IT jsou konstruktéři, programátoři, elektroinženýři… a také umělci - vizionáři, k nim patří i Philip Dick - jeden z řady velmi známých spisovatelů sci-fi, kteří se zabývají po technické i morální stránce otázkou: Co roboty i roboti a IT vůbec, mohou způsobit v lidském světě? Ovšem Dicka, podle jeho vlastních slov, nejvíc zajímala dvě témata - Co je skutečnost? a Co je podstatou skutečné lidské bytosti?

Fakta
Philip Kindred Dick autor sci-fi povídek a románů se narodil 16.12.1928 v Chicagu - stát Illinois a zemřel 2.3.1982 v Orange - stát Kalifornie.
Po střední škole se přihlásil na universitu v Berkeley v Kalifornii, chtěl zde studovat dějiny literatury, ale po roce odchází. Živí se prodejem gramofonových desek a tvorbou pořadů o vážné hudbě pro rozhlas.
V roce 1952 mu vyšla jeho první povídka a stává se spisovatelem. Od tohoto roku do roku 1956 napsal 75 povídek V letech 1962 - 72 vydal 20 románů. Kdo píše, ví, jaký je to úctyhodný počet. V literárně nejplodnějších letech prý psal až 60 normostran denně - to není lidský výkon a on ho prostě musel podávat - důvod byl jediný - aby se uživil. Jelikož není v lidských silách takto neustále usilovně pracovat, začal brát různé povzbuzující prostředky.
Jeho nejznámější díla jsou ta, co byla zfilmována a z nich asi úplně nejvíc citované je:
Sní androidi o elektrických ovečkách? (Do Androids Dream of Electric Sheep?, 1968) – čili film Blade Runner. Další velmi známé filmy podle jeho povídek Minority Report a Total Recall (We Can Remember It for You Wholesale).
Celkem napsal 34 romány, 100 povídek a řadu esejů a článků.
K faktům vykreslujícím osobnost P.K.Dicka se patří dodat, že byl pětkrát ženatý a měl tři děti a kvůli perzekuci ze strany policie - nesouhlasil s vládou USA (Nixon), se musel krátce vystěhovat do Kanady. Zpět se vrátil v roce 1972.
Terry Gilliam o něm napsal: Všem, kdo mají pocit, že se ztratili v nekonečně se zmnožující realitě moderního světa, chci připomenout jednu věc: Philip K. Dick tu byl před vámi.
V roce 1992 spisovatel Thomas M. Disch navrhl každý rok udělovat Philip K. Dick Award - cenu pro knihy vydané v USA v prvním paperbackovém vydání. Jeho návrh se ujal a cena existuje.

A je tu zase mezi námi
Letos by bylo Dickovi osmdesát let, jak by asi chápal dnešní svět? Je cestou k těm jeho dost děsivým vizím? Hodně přemýšlel o lidské neodpovědnosti a lehkomyslnosti v tvoření cítících umělých bytostí a také o mysli těchto živých strojů. Můžeme přemýšlet jestli by byl nadšený z toho, že v roce 2005 byl na NextFestu organizovaném časopisem Wired v Chicagu představen, dnes ještě stále běžící projekt nazvaný - P.K Dick? Jedná se o androida, který je spisovatelovým robo dvojníkem. Vyrobila ho firma Hanson Robotics ve spolupraci s FedEx Institute of Technology z University of Memphis, Automation and Robotics Research Institute z University of Texas v Arlingtonu a projektu se také aktivně účastnil Dickův přítel Paul Williams.
Android - portrét je pokryt dobrou napodobeninou kůže, sleduje očima - kamerami vaše oči, je schopný obličejové mimiky a odpoví vám na vaše dotazy. Umělý Philip sedící ležérně v lenošce, je chloubou vědy - díky biometrickému softwaru Dick rozpoznává tváře a dokáže dotyčné oslovit jménem a také adekvátně reaguje na emoce lidí, na které se dívá. Úsměv opětuje úsměvem, škleb šklebem.
Do paměti tohoto robota bylo zadáno 10 000 stran textu psaného Dickem - a na základě programu, který dokáže vybrat nejlépe odpovídající frázi z těchto textů, android jakoby logicky "odpovídá" na jakékoliv ústně položené dotazy přímo spisovatelovými slovy. Zatím doopravdy nemyslí, zatím…, ale mohl by být živý stroj P.K.Dick zlý? Co by z toho měl? Kdo ví.

Zdroje:
Stránky P. K Dicka - www.philipkdick.com
Philip K. Dick Award - www.philipkdickaward.org
www.dick-knihy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat